Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ένα γλυπτό - διαμαρτυρία για τα εγκλήματα του Κόκκινου Στρατού

Αυτή είναι μία διαμαρτυρία που αποστομώνει: Η τέχνη. 
Σοκ εχει προκαλέσει γλυπτό που απεικονίζει Σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει έγκυο στο Γκντανσκ.Το έργο του νεαρού γλύπτη που εχει τον τίτλο Kom Frau (Ελα εδώ γυναίκα) εγκαταστάθηκε στο Γκντανσκ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία ο οποίος δήλωσε βαθιά σοκαρισμένος.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου, χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κοντά σε μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945. Αστυνομικοί το απομάκρυναν μετά από μερικές ώρες.

Το έργο ανήκει στον Γιέρζι Σούμζικ, που σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γκντανσκ. Συμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο καλλιτέχνης στο ραδιόφωνο, ειχε κάνει έρευνα για του βιασμούς που διεπράχθησαν απο τον Κόκκινο Στρατό καθώς διέσχιζε την Ανατολική Ευρώπη με προορισμό το Βερολίνο την περίοδο 1944-45 . Όπως ειπε ειχε επηρεαστεί τόσο απο αυτα που ανακάλυψε διαβάζοντας τις μαρτυρίες, που αποφάσισε να εκφράσει τα συναισθήματα του μέσω της τέχνης, δημιουργώντας αυτο το γλυπτό.




Η εισαγγελία του Γκντανσκ θα αποφασίσει σήμερα αν θα ασκήσει δίωξη στον νεαρό καλλιτέχνη – που βλέπεται στην φωτογραφία – για “υποκίνηση σε ρατσιστικό ή εθνικό μίσος”.



Πριν καταλάβει την Πολωνία η Γερμανία το 1939, η πόλη Γκντανσκ (φωτογραφία) ηταν μια ελέυθερη πόλη και 95% του πληθυσμού της ηταν Γερμανοί. Ωστόσο οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού βίασαν εκατομμύρια Γερμανίδες μεταξύ 1944 – 1945. Σύμφωνα με στοιχεία ιστορικών αξιολογείται πως ο Κόκκινος Στρατός βίασε 2 εκατομμύρια Γερμανίδες. Πολωνίδες και Ρωσίδες ηταν επίσης θύματα του Κόκκινου Στρατού με τους αριθμούς των γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού να φτάνει μέχρι και τις 100,000.

Οι βιασμοί άρχισαν απο την στιγμή που ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στην Ανατολική Πρωσία το 1944. Σε πολλές πόλεις επιτέθηκαν σε γυναίκες μεταξύ 10 και 89 ετών. Πολυ συχνά οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν μπρόστα απο την οικογένεια του θύματος ως μια μέθοδος ταπείνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :